Buba's Art

Содена питка за Бъдни вечер

8 коментара

Празниците чукат на вратата ни. Снегът е затрупал всичко наоколо, сякаш нарочно точно дни преди Бъдни вечер и Коледа. За да е всичко приказно, притихнало и уютно. Приготовленията са към края си, подаръците почти готови. Остава само семейството да се събере, за да изживее щастливо и сплотено празниците :)

Утре е ден, в който всички постят. Дори и да си пропуснал предишните дни, утре ще трябва да го направиш, не за друго, а защото традициите трябва да се уважават:) И понеже е традиция на утрешния ден и питата да е постна, си мисля, че тази рецепта е тъкмо на време.

Много хора се страхуват да правят содена питка, но в нея няма нищо сложно, стига човек да попадне на точната рецепта. Освен това е и много, много вкусна. Поне за мен – мога да похапвам от нея не само на празника. Хубаво е да я приготвите същия ден, един-два часа най-много по-рано от вечерята, защото много бързо се втвърдява. Най-вкусна е топла, топла! Ако можете си предвидете времето така, че да я включите в менюто и никак няма да съжалите. Пригответе върбова клонка и паричка за здраве и берекет :) След това я разчупете на масата и се насладете на топлата семейна вечеря.

Тук е момента да ви пожелая една здрава, смирена и топла Коледа! Прекарайте я с хората, които най-много обичате и запомнете, че те са най-важните, а не подаръците, храната или каквото и да е било друго :) Хубав празник от мен :)

Содена питка

500 гр бяло брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1с.л. олио/зехтин,  1 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. оцет, 1 ч.ч. хладка вода

Брашното се пресява в купа и към него се добавят солта, захарта, олиото. Содата и бакпулвера се слагат в малка купичка/чашка и към тях се добавя оцета, за да ги ‘погаси’. Добавят се към брашното, а накрая и чаша хладка вода. Замесва се средно твърдо тесто, в което се слагат върбовата клонка и парата (най-добре почистени и увити в алуминиево фолио). Отделя се малка топчица за украса, а останалата по-голяма част се слага в малка тавичка и се притиска с ръка. Завива се с кърпа и се оставя да почине половин час. Отделеното парченце тесто се омесва с още малко брашно и се оформя украса по ваш вкус и желание. Питката се намазва с олио, подрежда се украсата и по желание се поръсва със семенца. Фурната се загрява на 180 градуса и питката се пече около 30 минути. Може да проверявате готовността с клечка. След изваждане от фурната питката се напръсква с вода и се увива в кърпа, за да остане мека.

За да харесаш страницата ми във Facebook тук :)

About these ads

8 мнения по „Содена питка за Бъдни вечер

  1. Бубе, много топлина и любов в святата нощ!
    Прегръдка!
    Питката е много красиво оформена!

    • Благодаря, Дани! За украсата на питката има какво още да се желая, но поне е сигурно, че е вкусна :)) Пожелавам ти всички любими хора да са до теб и да изкарате незабравими празници :)))

  2. Боряна,честита Коледа!
    Мир,топлина,надежда и пълен кош с мечти да донесе на дома ви!
    Питката е чудесна!

  3. Борянка, честита Коледа! Страхотна питка си направила, а когато видях коледните ти курабийки и меденки загубих ума и дума! Ти си истински майстор-кулинар! Пожелавам ти да спечелиш конкурса на Good Food, защото го заслужаваш! Гласувах за теб и ти стискам палци! Бъдете живи и здрави всички у дома, много щастливи и усмихнати! Весело посрещане на новата година и доскоро виждане!

  4. Зори, много ти благодаря за милите думи! Пожелавам на теб и цялото ти семейство да сте много здрави и много, много щастливи през новата година! До скоро!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 53 other followers